Anyż gwiaździsty jest dalekowschodnią przyprawą pochodzącą z Chin i Wietnamu. W Europie pojawił się w XVII wieku. Zastosowanie swoje znajduje zarówno w kuchni jak i w lecznictwie. Zmielone owoce anyżu stanowią przyprawę, olej wytwarzany w procesie ekstrakcji parowej anyżu stosowany jest często jako dodatek do napojów, głównie do aromatyzowania niskoprocentowych likierów alkoholowych. Anyż ma też właściwości lecznicze, działa rozkurczowo mając korzystny wpływ na proces trawienia i układ pokarmowy. Roślina ta ma też działanie antybakteryjne i wykazuje właściwości przeciwgrzybiczne oraz moczopędne. Używany jest też do leczenia kolki i reumatyzmu. Jest doskonałym dodatkiem aromatycznych herbat leczniczych. Anyż ma bukiet mocny, ostry podobny do bukietu lukrecji. Używany jest zarówno w kuchni orientalnej jak i europejskiej. Wykorzystuje się go do wyrobów cukierniczych, do dań z mięsa i drobiu. W kuchni chińskiej anyż jest bardzo popularną przyprawą dodawaną w szczególności do dań z wołowiny, kurczaka oraz do zup. W kuchni europejskiej anyż dodawany jest do kompotów owocowych i dżemów oraz używany do produkcji likierów. Anyż gwiaździsty (badian) używa się w formie całych wysuszonych owoców lub w postaci zmielonej.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.