Dostępność: Dostępny
Czas wysyłki: 24 godziny
Koszt wysyłki: od 13,00 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Kurier - 17,90 zł
Kurier pobranie - 21,50 zł
Odbiór osobisty - 0,00 zł
Przesyłka pocztowa ekonomiczna - 13,00 zł
Przesyłka pocztowa priorytetowa - 20,00 zł
Poczta Polska paczka pobraniowa ekonomiczna - 15,00 zł
Stan magazynowy: 10 szt.
Kod EAN: 5906723369538
Stan produktu: Nowy
Zatar znany również jako Zahtar to przyprawa rodem z kuchni arabskiej (ale także izraelskiej, tureckiej i pozostałych krajów z tego regionu). Na Bliskim Wschodzie zahtar to bardzo popularny dodatek do dań. W arabskiej kuchni jest niemalże tak powszechnie stosowany jak u nas sól. Dzieci arabskie lubią kanapki z zahtarem - rolki tradycyjnego chleba khobez polane odrobiną oliwy i posypane zahtarem przed zwinięciem. Popularne manakisz - placki z ciasta drożdżowego polane oliwą z zahtarem i pieczone w piecu chlebowym (lub piekarniku). Zahtar używany jest także jako przyprawa do warzyw i dań mięsnych.
Zahtar NMR może być stosowany do wszystkiego - do przyprawiania mięs (kurczak, wieprzowina, jagnięcina), ryb, jogurtu, pieczywa, warzyw, a nawet deserów. Zahtarem NMR można posypać chleb pita lub pieczywa typu flatbread (płaski chleb - tortille, chlebek hiszpański, piadina).
Zathar NMR jest mieszanką przypraw zawierającą w swym składzie oregano, tymianek, prażony sezam, sumak oraz sól.
Produkt naturalny. Nie zawiera konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku.
Grillowany płaski chlebek - zahtar flatbread
mieszanka Zahtar NMR
oliwa z oliwek
wyknany samodzielnie lub gotowy spód do pizzy
Mieszankę Zahtar NMR mieszamy dokładnie z oliwą z oliwek i tak otrzymaną pastą smarujemy chlebek i pieczemy w piekarniku do podgrzania. Można pokroić w kosteczkę lub trójkąty - smaczna, szybka i łatwa przekąska.
Pieczona marchew z zahtarem
surowa marchew - obrana i pokrojona wzdłuż na ćwiartki
natka pietruszki - drobno posiekana (świeża lub suszona)
oliwa
zahtar NMR
sok z cytryny
sól i pieprz
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Marchew polać delikatnie oliwą i dokładnie wymieszać, oprószyć solą i pieprzem. Włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 20 - 30 minut w temperaturze 200 stopni do czasu aż marchew będzie miękka i przyrumieniona. W czasie pieczenia warzywa 1-2 razy obrócić/przemieszać. Wyjąć i skropić sokiem z cytryny, posypać natką pietruszki oraz przyprawą Zahtar NMR. Podawać jako osobne danie lub dodatek do mięs/ryb.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.